Castellare di Castelin
- Červené, bio víno
- Suché
- Región: Chianti, Toskánsko, Taliansko
- 13,5% Alk.
- Odroda: Sangiovesse
- Farba: Svetlá rubínovo červená farba s fialovými odtieňmi
- vyrába sa z tých najlepších klonov Sangioveto, čo je pôvodná verzie odrody Sangiovese a ďalších výlučne domácich odrôd, ako sú Canaiolo, Colorino a Malvasia Nera
O vinárstve
Castellare di Castellina, v srdci regiónu Chianti Classico, sa rozprestiera na celkovo 80 hektároch – z toho 20 hektárov zaberajú olivové háje. Vinice zaberajú 33 hektárov na svahoch prirodzeného amfiteátra orientovaného na juhovýchod, v priemernej nadmorskej výške 370 metrov. Vinice majú vek od 7 do viac ako 45 rokov a výnosy na hektár sa udržiavajú veľmi nízke, aby sa dosiahla maximálna kvalita. Vynikajúce slnečné žiarenie, dobrý odtok vody a zmiešaná pôda obsahujúca vápencový slieň, galestro a málo ílu produkujú dobre štruktúrované, intenzívne vína, červené aj biele, vhodné na dlhé zrenie vo fľaši. Súpis viníc vykonaný v roku 1979 spolu so zisteniami z experimentálneho vinohradu a vykonaných a porovnaných mikrovinifikácií umožnil opätovne naštepiť odrody Sangioveto a MalvasiaNera najlepšími vedecky vyrobenými klonmi. Tieto boli dielom dvoch asistentov profesora Scienzu, pre ktorého Castellare zriadil dve doktorandské výskumné štipendiá. Vďaka tejto práci a s podporou profesora Peynauda pri vývoji Sangioveta majú vinice Castellare teraz tie najlepšie klony pre tento konkrétny terroir, pretože Sangiovese je najcitlivejšia zo všetkých viníc nielen na klímu a terén, ale aj na všetky prvky obsiahnuté v koncepte terroiru. Vo viniciach Castellare sa nepoužívajú žiadne syntetické chemikálie z úcty k prírode a s cieľom umožniť výrobu organických vín. Túto filozofiu odrážajú aj etikety, ktoré každý rok obsahujú kresbu iného vtáka, ktorý je čoraz vzácnejší kvôli bezohľadnému používaniu jedov a herbicídov vo viniciach.
Vinárstvo Castellare sa v priebehu času rozrástlo, čo sa týka jeho zariadení, s rastúcou produkciou. V minulosti pozostávalo iba z betónových nádrží s výrobnou kapacitou približne 200 000 fliaš ročne; teraz vyrába približne 400 000 fliaš. Keď sa začala éra vinifikačných nádrží z tepelne upravenej ocele, bolo postavené nové vinárstvo bez zmeny štýlu stáročných budov. Na radu najväčšieho talianskeho vinára Giacoma Tachisa sme sa však postarali o to, aby sme sa betónových nádrží nezbavili. Boli glazované a teraz sa používajú – podľa princípov Tachisa – na niekoľkomesačné zrenie vína pred plnením do fliaš. Tachis v skutočnosti ukázal, že betón má schopnosť spojiť rôzne zložky vína do súdržnejšieho celku. Vinárstvo Castellare bolo jedným z prvých v Taliansku, ktoré prijalo používanie malých francúzskych dubových sudov. Všetci ich nazývajú barrique; LuigiVeronelli, spomínajúc na talianske príslovie, že „najlepšie víno je v malých sudoch“, ich nazval carati (karáty). Do Castellareprišli skôr ako inde vďaka spoločnosti Compagnie Vinicole Conseille, ktorú založil Paolo Panerai spolu s barónom Edmondomde Rothschildom – najväčším akcionárom Chateau Lafite – s cieľom šíriť najlepšie technológie výroby vína. Spoločnosť Compagnie vydala praktickú príručku s názvom 100 otázok a 100 odpovedí o barikových sudoch, rozhovor s profesorom Peynaudom.
750ml 39,00 €